Salutare!
Am discutat intr-o postare anterioara cum caut companii pentru a investi in ele. Azi voi discta despre ce tool-uri/ site-uri folosesc eu pentru a analiza diferite companii pe care le descopar si mi se par interesante. Sa incepem!
Site-uri
Finviz - e foarte util cand vine vorba de a avea o prima opinie asupra unei companii. Aici ma uit prima data cand cineva imi zice de o companie si vreau sa vad rapid cam care e situatia. Finviz va arata evolutia pretului in ultimele 9 luni, linii de rezistenta si suport (legate de technical analysis) si toate numerele cheie: P/E, P/S, P/B, revenue, income, dividende. Pe langa toate acestea va arata si pretul estimat de analisti pentru o companie, cat se asteapta analistii sa creasca earnings in urmatorul an si performanta in ultima saptamana, luna, quarter, an. Acest site imi da o privire de ansamblu foarte buna pentru ca vad care e P/E ratio, care e EPS asteptat anul viitor, cat cash au si care e situatia cu datoria (in sectiunea de debt/equity). Finviz mai are si o sectiune care va arata stirile legate de compania pe care o cautati si o sectiune de insider trading, dar eu folosesc alte site-uri pentru a verifica asta.
Yahoo finance - e site-ul pe care il folosesc cel mai des. Aici e mai multa informatie decat pe Finviz, dar nu e a asa frumos dispusa. Cand analizez o companie ma uit sa vad daca si-au atins targeturile pentru earnings asteptate de analisti si cum au evoluat earnings si revenue (toate acestea sunt pe pagina principala la summary). Pentru ca arata grafic aceste informatii e usor de vazut daca revenue/earnings scad sau cresc. De asemenea ma uit la stirile prezentate sa vad daca e ceva interesant. Companiile ca Google sau AMD au foarte multe stiri si partea aceasta e irelevanta, dar pentru o companie mai mica stirile sunt mai putine si de obicei sunt legate de contracte castigate sau de procese pe care le au. In acelasi timp pe YF gasiti sectiunea de financials unde aveti datele financiare pe ultimii 4 ani, lucru esential pentru analiza unei companii. Si pe langa cele prezentate anterior folosesc Yahoo finance pentru watchlists: unde imi pun companiile care ma intereseaza ca sa vad cum evolueaza pretul si ce stiri apar legate de ele.

Open Insider - e site-ul unde verific ce trade-uri au fost facute de ”insideri” (membrii ai board-ului de conducere, investitori care au peste 10% din companie sau CEO, CFO, COO, etc.). Acest lucru nu e foarte important dar poate fi util. Daca multi insideri vand actiuni e un semn de alarma, iar daca unii insider cumpara foarte multe actiuni poate fi un semn de incredere in companie.
Whale Wisdom - e un site unde sunt afisate actiunile detinute de fonduri mari de investitii. Daca va intereseaza ce are Warren Buffet, Charlie Munger sau Michael Burry in portofoliu aici puteti merge sa gasiti aceasta informatie pe gratis. “Toate” fondurile de investitii trebuie sa isi faca publice holdingurile (in ce companii detin actiuni) in fiecare quarter la maxim 30 de zile dupa incheierea acelui quarter. Cand fac release la aceasta informatie situatia poate e schimbata, dar puteti vedea ce au facut unii investitori in trecutul apropiat. In acelasi timp puteti cauta o companie si sa vedeti cate fonduri de investitii o au in portofoliu.
Simply wall street - va da analiza companiilor super detaliat si frumos dispus. Aduna toate informatiile necesare intr-o pagina si face si analiza asupra companiilor. Problema o reprezinta faptul ca nu e un serviciu gratis. Solutia e un addon pentru chrome (poate fi folosit si pe edge) care va lasa sa cititi analize pe simply wall street daca posteaza ei un link undeva catre o analiza a lor (PopUpOff se numeste add-on-ul). E util pentru a avea un overview rapid asupra unei companii.
API-uri + tool-uri
Financial modeling prep - va da acces la majoritatea datelor financiare istorice cu 250 de accesari pe zi (pentru pachetul gratis). Foarte usor de folosit in Python, eu il folosesc pentru a-mi genera rapoarte cu un script facut de mine pentru acest scop. Daca va intereseaza scriptul il gasiti aici.
QuickFS - Desi e un site bun pentru analzia eu il folosesc mai mult pt API. Financialmodelingprep va da datele financiare doar pe ultimii 5 ani (pentru varianta gratis), dar QuickFS ofera istoricul complet. Dezavantajul e ca ofera doar 5 accesari gratuite pe zi (daca vreti toata informatia despre o companie).
Google Spreadsheets - E ce folosesc pentru a-mi track-ui portofoliul (evolutia lui si distribuita investitiilor). Pot genera dinamic care imi e alocarea investitiilor pe sectoare in functie de cate actiuni am in ce companie, ceea ce imi da un overview foarte util.

Concluzii
Internetul e mare si plin de tool-uri. Puteti gasit o gramada de informatii gratis daca vreti sa analizati companii asa ca tot ce va trebuie e timp. Ce alegeti sa folositi depinde de preferintele personale, pentru ca aceasi informatie se gaseste in mai multe locuri. Iar in ultima perioada au aparut tot mai multe tool-uri pe care nici eu nu am apucat sa le analizez.
Sper ca v-a fost util acest articol, ca ati aflat de vreun tool nou care sa va fie util in aventura aceasta a investitiilor, si daca e asa lasati un comment sa spuneti care tool vi se pare cel mai util. Pana data viitoare, “Take care!“.
Salut. Mulțumesc pentru informațiile folositoare pentru incepatori. Nu-mi dau seama cum pot instala si folosi scriptul făcut de tine.