Salutare,
Azi vom discuta ce inseamna o parte din documentele cu care va veti intalni cand va veti uita la o companie si vreti sa vedeti cat de performanta e. Desi sunt destul de multe care exista vom dezbate inceme statement-ul, la ce sa va uitati si cum sa il intelegeti, chiar daca e in engleza. Asa ca sa incepem!
Ce contine un income statement?
Acesta e dupa parerea mea cel mai important document peste care trebuie sa va uitati. Aici veti putea gasi urmatoarele date importante: Venitul(cati bani au intrat in companie in ultimul an) - Revenue, costurile asociate acestor venituri - Cost of revenue, profitul brut - Gross profit, castigurile bazate pe operare - operating income, castiguri pe actiune - EPS, castiguri inainte de taxe, depreciere si amortizare - EBITDA si castigurile net - Net income. Mai sunt multe categorii la care sa va uitati dar astea sunt destul pentru inceput. Aceste date le veti gasi deobicei pentru fiecare an fiscal si pentru ultimele 12 luni (TTM - trailing twelve months = ultimele 12 luni). Datele sunt facute publice de companii in fiecare sfert de an fiscal (quarter), asa ca TTM inseamna ultimele 4 quarters. Daca anul filscal s-a incheiat in 1 ianuarie si va uitati peste un income statement in august, TTM va insemna Q3 si Q4 din anul fiscal precedent si Q1 si Q2 din anul fiscal curent.
Ce inseamna fiecare chestie?
Acum sa luam la rand ce inseamna fiecare element. Le voi numi in engleza pentru ca asa le veti gasi pe majoritatea surselor de informare, asa ca e bine sa va obisnuiti, iar mai sus aveti traducerea pentru fiecare in romana.
Revenue - suma de bani pe care firma o incaseaza. Acest element e foarte important pentru ca daca firma nu incaseaza nimic, nu are de unde face profit. Preferabil pentru acest element e ca revenue sa creasca in fiecare an. Un revenue care creste inseamna ca firma atrage tot mai multi clienti. Daca revenue scade putem sa intelegem ca firma are o problema din a-si pastra clientii, asta poate fi datorita scaderii calitatii produselor lor, mai multa competitie, management prost, multe chestii dar deobicei nimic bun.
Cost of revenue - Costul asociat acestor venituri e de asemenea un element important. Acesta e normal sa creasca daca revenue creste, dar important e sa creasca proportional. De exemplu daca McDonalds ar incepe sa foloseasca doar carne de vitel calitatea I pentru burgerii lor ar atrage mult mai multi clienti si revenue lear creste, dar asta ar face costurile sa creasca foarte mult si firma sa nu mai fie profitabila probabil. In acelasi timp daca o firma are un revenue care nu creste dar cost of revenue scade e un semnal foarte bun, inseamna ca firma se axeaza pe a fi mai eficienti financiar in loc de extindere, si cand se vor extinde vor face asta intr-o maniera profitabila.
Gross profit - Profitul brut va da o idee buna de cat de profitabila e o companie. Acesta merge pe o logica inversa comparativ cu costurile. Cu cat profitul brut e mai mare cu atat firma o duce mai bine. Acesta nu ia in calcul salarii si multe costuri asociate cu profiturile (depreciere, taxe etc.) asa ca nu e folosit foarte mult, dar e relevant cand scade, pentru ca e un semnal de alarma
Operating income - Impreuna cu revenue acesta e dupa parerea mea cea mai importanta cifra. Operating income reprezinta profitul realizat de companie din operatii si e calculat ca fiind revenue minus costuri de operatiuni (care includ salarii, depreciere sau costul bunurilor). Acest parametru e foarte important pentru ca reprezinta profitul fara sa includa taxele sau bani care vin doar o data din alte surse (de exemplu daca e vanduta o parte din companie)
EPS (earnings per share) - una din cele mai simple valori de folosit pentru evaluarea rapida a unei companii. Asta reprezinta ce profit a facut compania raportat la cate actiuni are. De exemplu, daca o companie are un EPS de 13.6, inseamna ca pentru fiecare actiune pe care o are a facut un profit de 13 dolari. Trebuie sa luati in calcul ca acesta nu include o parte din costuri (cum ar fi investitii in caldiri, masinarii, etc.) dar va poate da o imagine rapida la cat de profitabila e compania.
EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) - Acesta e calculat ca operating income fara depreciere si amortizare. Acesta reflecta mai mult performanta companiei excluzand costuri care sunt influentate de factori externi (cum ar fi taxele sau cateodata deprecierea).
Net income - Cunoscut si ca “bottom line“ reprezinta profitul minus toate celelalte costuri, si ia in calcul toate veniturile chiar daca nu sunt incluse in gross profit. Ce nu e scos din gross profit pentru a ajunge la net sunt dobanzile pentru credite, taxe si cletuieli pentru operatiuni si costuri care nu sunt direct legate de producerea bunurilor (administrative, financiare, etc.). Aceasta e probabil cea mai buna reprezentare a profiturilor unei companii pentru ca include tot, dar in cazuri in care sunt costuri pentru achizitia unei companii sau vanzarea unei parti din companie net income va fluctua foarte mult si atunci opearting income trebuie folosit pentru a putea evalua cat de profitabila e compnaia.
Rapoarte importante
Cand va uitati la datele unei companii veti gasi diferite rapoarte markate: P/E, P/S, P/B, P/FCF. Uneori sunt scrise cu /, alteori fara, asa ca daca vedeti PE sau P/E sa stiti ca inseamna acelasi lucru. Aici voi descrie cele legate de income statement si doar in mare, le voi relua intr-un post dedicat lor:
P/S (price to sales) - Acesta reprezinta pretul unei actiuni raportat la vanzari. Asta se calculeaza ca fiind pretul unei actiuni impartit la cat revenue are firma pe actiune. De exemplu firma X are 1000 actiuni, un Revenue de 5 miloane de dolari si un pret de 50$ pe actiuni. Asta va insemna ca firma are un raport P/S de 5000/50 = 100 (pentru ca 5 milioane e revenue si are 1000 actiuni inseamna ca revenue pe actiune e 5000)
P/E (price to earnings) - Acesta reprezinta pretul raportat la cat de mult castiga firma pe actiune. E cea mai populara masura pentru a evalua o companie pentru ca iti da direct raportul de cat platesti pentru cat primesti. Sa zicem ca aceasi firma X are un EPS (earnings per share) de 10$ si costa 50$ pe actiune, asta va face ca PE sa fie 50/10 = 5. Si luat invers, 1/PE inseamna cat faceti profit pe investitie, in acest caz 1/5 = 20%. Asta inseamna ca in fiecare an, daca PE ramane constant, firma va avea profituri de 20% fata de cat costa sa o cumparati.
Concluzie
Acum puteti sa va uitati la un income statement si sa intelegeti ce reprezinta multe din numerele de acolo. Important de tinut minte e ca pentru o firma care creste revenue, net income si EPS trebuie sa creasca. Daca e o firma la inceput de drum EPS ar putea sa scada pentru ca au costuri mari de extindere, dar revenue ar trebui sa creasca consistent ca sa se merite.
Data viitoare voi aborda balance sheetul si cash flow statement-ul. Pana atunci, “Take care!“.