Balance sheet si cash flow statement
Ceva ce trebuie sa analizati inainte sa cumparati actiuni in ceva
Salutare,
Ultima postare a fost despre income statement, asa ca azi voi veni cu celelalte doua documente care insotesc tot timpul income statementul, acestea fiind balance sheetul si cash flow statementul. Acestea doua sunt mai scurte, dar nu mai neimporatnte comparativ cu primul, asa ca sa incepem!
Ce reprezinta fiecare document
Balance sheetul reprezinta ce are o companie: cash, datorii, actiuni, inventar, plati care trebuie facute, etc. In income statement vedeati revenue/earnings/costuri intr-o perioada de timp, iar in balance sheet vedeti practic situatia la un moment dat fix in timp. Aici puteti vedea cati bani are firma la un momentdat, cate datorii are si cate asseturi (bunuri, cladiri, echipament, proprietate intelectual, plati care sunt confirmate dar inca nu sunt facute de catre unii clienti etc.).
Cash flow statementul e si mai simplu, arata care e situatia cu cash-ul in companie, acesta poate fi generat/cheltuit din operatii, din investitii sau din finantari. In acest document puteti vedea cum isi manage-uie o companie situatia cu cashul. Important e de retinut e ca datoriile au termene fixe de plata, iar daca o companie nu are destul cash sa plateasca o datorie trebuie sa se imprumute/ sa faca rost de cash de la investitori sau sa intre in incapacitate de plata (asta se numeste “default”). De aceea cash flowul trebuie urmarit ca sa stiti cat de sigura e compania ca poate continua si in acelasi timp cati bani face.
Ce informatii extrageti din documentele acestea?
Din balance sheet trebuie sa urmariti: shareholder equity (capitalul actionarilor), total debt (datoria totala), net debt (datoria neta), tangible book value (valoarea neta a companiei); iar din cash flow statement: Capital Expenditure (cheltuielei cu bunuri fixe), Cash flow from operations (cash provenit din operatiuni), repurchase of capital stock(recumparare de actiuni) free cash flow-ul (cashul dupa toate costurile).
Shareholder equity - Aceasta e definita ca assets minus liabilities. Assets inseamna toate lucrurile pe care le are compania: cladiri, masini, bunuri pe inventar, patente, renume (care de definit ca goodwill), in principiu orice are valoare si e detinut de companie. Liabilities inseamna datorii, plati care trebuie facute contractorilor, salarii, chirii, in principiu orice inseamna plati care trebuie facute in viitor. Ce vreti sa urmariti la acest numar e sa creasca. In orice companie veti vrea ca valoarea pe care o aveti in compania respectiva sa creasca si aceasta e cel mai bine definita de equity. Ca exemplu: daca o firma ia un credit de 10 milioane de dolari, acesta va aparea si ca asset (firma are acum inca 10 mil in cash) dar si ca liability pentru ca acesti bani trebuie platiti in viitor. Daca firma cheltuie acesti bani si nu aduce nici un plus de valoare atunci banii vor disparea din sectiunea de assets, dar raman ca liabilities si equity scade. Daca in schimb firma foloseste banii sa se extinda si aduce 20 milioane ca profituri in firma, acesti 20 mil vor aparea ca asset in cash, iar liabilities vor fi tot 10 mil (pentru ca nu au fost alte credite luate), iar equity va creste.
Total debt - Reprezinta datoria totala pe care compania o are in forma de credite de la banci sau sub forma de obligatiuni vandute catre alte companii/institutii financiare. Majoritatea companiilor au datorii si asta nu inseamna ceva rau. De exemplu daca avem o covrigarie si sa deschidem un nou punct de desfacere ne costa un milion de lei, dar ne aduce 200 de mii de lei profit, atunci se merita sa ne indatoram de la banca 5 milioane sa deschidem 5 magazine, iar din cei 5 x 200.000 de lei care ii facem profit putem plati datoria inapoi in timp decent iar in cativa ani sa pastram acel profit doar pentru noi. Problema cu datoriile e ca necesita plata unei dobanzi, aceasta fiind doar bani “pierduti“ care nu sunt utilizabili si reduc din profituri. Important la dobanda e sa vedem ca o companie isi creste revenue si earnings dupa ce isi fac datoii, adica pun banii la treaba.
Net debt - Aceasta reprezinta total debt fara banii (sau bunurile care pot fi transformate usor in bani) pe care compania ii are la indemana. O companie poate avea mult cash la indemana dar sa prefere sa nu isi plateasca datoria atat timp cat stie ca poate folosi acei bani sa aduca un profit mai mare decat e dobanda pe datoria pe care o au.
Book value - Aceasta reprezinta valoare ce ar ramane daca firma ar vinde tot si ar plati toate datoriile. Spre deosebire de equity aceasta nu ia in calcul “goodwill“ sau proprietatea intelectuala, doar efectiv bunurile pe care compania le are. De exemplu Coca Cola are un brand care valoreaza destul de mult, iar acesta e trecut la sectiunea goodwill, dar daca ar fi sa lichideze to, brandul nu ar mai conta. Aceasta valoare e putin inselatoare totusi pentru de totul depinde cum sunt estimate preturile bunurilor. O companie aeriana care are 20 de avioane pe inventar va calcula pretul avioanelor la cat sunt atunci, dar daca ar trebui sa le vanda rapid pretul ar fi mult mai mic. Valoarea aceasta e importanta in anumite analize unde o companie nu o duce prea bine, dar valoarea lucrurilor pe care le are e mare, asa ca poate aduce profit sa fie vanduta compania pe bucati.
Capital Expenditure - Denumit des CaPex, acesta reprezinta cheltuieli de achizitie/ upgrade/ mentenanta cu bunuri fizice: cladiri, utilaje, fabrici, echipament etc. Acesta nu e reflectat in earnings asa ca in companiile unde costurile de mentenanta pentru bunurile fizice si depreciera sunt mari poate face ca o firma sa piarda bani chiar daca are earnings pozitive. Nu e necesar de urmarit prea mult, dar e bine sa stiti ce inseamna.
Cash flow from operations - Aici intram la domeniu cash flow, dupa parerea mea cel mai important factor al unei companii. Acesta e practic profitul pe care o firma il obtine dupa ce CaPex-ul e luat in calcul. Valoarea poate fi folosita pentru a vedea daca o firma chiar genereaza mai multi bani an dupa an sau nu reuseste sa transforme earnings-urile in profit real.
Repurchase of capital stock - Acesta reprezinta suma pe care firma o cheltuie ca sa isi cumpere actiuni inapoi. Dupa cum am spus inainte, o actiune inseamna o particica din firma, daca o firma isi cumpara actiunile inapoi inseamna ca aceasi firma acum e impartita in mai putine parti si fiecare actiune valoreaza mai mult. repurchase of stock (numit si buyback) e folosit de unele actiuni ca sa returneze o parte din profituri investitorilor fara a oferi dividende. Acesta e un trick financiar pentru ca pe dividende trebuie platit un fel de taxe dar pentru aprecierea in valoare a unei compani sunt taxe mai mici (in US) asa ca multe firme prefera stock buyback in defavoarea dividendelor. Cand o firma isi cumpara multe shares inapoi e semnal ca o duce bine si considera ca pretul pe actiune e mai mic decat valoarea companiei.
Free cash flow (FCF) - Reprezinta suma de cash disponibila pentru companie ca sa plateasca creditori, dividende, sau taxe. Aceasta suma e de multe ori mai folosita decat net income pentru ca ia in calcul toate cheltuielile aferente mentinerii asseturilor sau CaPex si arata practic cu cati bani ramane firma la final de an/quarter fiscal. Acesta e vazut de unii ca fiind practic profitul si asa il consider si eu, pentru ca reprezinta suma de bani pe care firma o poare plati sau reinvesti in crestere. Ce e de mentionat aici e ca in anii in care firmele investesc mult (construiesc o noua fabrica sau cumpara alta firma), FCF va scadea dramatic, de aceea FCF trebuie folosit alaturi de earnings, net income si revenue pentru a putea compara companii intre ele.
Rapoarte importante
P/B - Price to book - reprezinta raportul dintre pretul unei actiuni si book value al unei actiuni. De exemplu daca o companie cu 1000 de actiuni are un book value de 2000 $ si un pret pe actiune de 50$, aceasta va avea un P/B = 50/(2000/1000) = 25. Reprezinta multiplu pentru suma de bani pe care o platiti daca ar fi sa lichidati firma in care cumparati actiuni
P/C - Price to Cash - reprezinta raportul dintre pretul pe care il platiti pe actiune si cat cash are firma la indemana pe actiune. Deobicei nu e important, dar in anumite cazuri pretul pe care il platiti e foarte aproape de cat cash are firma la indemana pe actiune.
P/FCF - Price to free cash flow - Acest raport reprezinta cat platiti raportat la cat free cash flow genereaza firma pe share. Desi e foarte reprezentativ e supus acelorasi limitari pe care le are free cash flow-ul
Concluzie
Acum puteti sa va uitati la un balance sheet si un cash flow statement si sa intelegeti ce reprezinta multe din numerele de acolo. Important de tinut minte e ca pe langa earnings mai sunt si alte costuri (gen CaPex) iar profitul real se va vedea in free cash flow, dar in acelasi timp daca sunt investitii mari intr-un an, cash flow-ul va fi afectat si va parea mult mai rau decat e situatia.
Pana data viitoare, “Take care!“.